Ful mat blir sopor

Vi slänger mat, bara för att vi tycker att den är ful, rapporter Sveriges Radio. Våra bönder tvingas slänga livsmedel som konsumenterna anser vara fula grödor. Så mycekt som 1, 3 miljarder ton (!) mat slängs för att vi människor tycker att maten är ful. Det rapporterar internationella jordbruksorganisationen FAO. Det gör vi samtidigt som folk lägger sig på natten, hungriga, varje dag. Och vad är "ful mat"? Det kan handla om krokiga morötter, spentblad med hål. 95 procent av den "fula maten" når aldrig konsumenterna. Inom EU slängs så mycket som 100 miljoner ton mat, varje år.

I Sverige har handlarna börjat sälja ful mat

Det är ändå en förbättring, i Sverige har man börjat sälja "knasiga, eller fula" grönsaker. 

– Man använder sig av allt, nose to tail, det som vi skär bort gör vi en kräm av. Kockarna börjar bli mer medvetna och jag hoppas det slår igenom hos alla kockar, säger Jonas Lagerström som driver en restaurang i Djursholm till Sveriges Radio.

Karin Stenmark på Svenska miljöinstitutet, IVL, som studerar matsvinn:

– Fler och fler blir medvetna om varför vi inte ska slänga mat. Eftersom matproduktion ger upphov till miljöpåverkan i alla led är det extremt viktigt att vi tar hand om den på ett riktigt sätt. Om människor inte kan äta den kan den bli till djurfoder eller biogas vars rester sen kan läggas ut på åkrarna, säger hon till Sveriges Radio.

4 okt 2017